Het lesprogramma van THINK op school bestaat uit 12 tot 18 interactieve lessen. Al deze lessen worden gegeven door THINK trainers samen met de mentoren of de studieloopbaanbegeleiders tijdens de uren die hiervoor zijn ingeroosterd. De lessen worden tijdens het schooljaar op maat gemaakt. De basisvaardigheden vanuit de 5G’s vormen daarbij de rode draad.
THINK op school richt zich (tot op heden) op leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten van het MBO. Voor zowel ieder leerjaar als onderwijssoort is een specifiek programma ontwikkeld. Door in de klas nauw aan te sluiten bij de leefwereld van de jongeren en aanwezig te zijn bij de groepsvorming in de klas, kunnen signalen vroegtijdig worden opgepakt door de mentor of THINK trainer.
De lessen zijn opgedeeld in drie blokken van zes lessen. De eerste zes lessen in het startblok zijn voor alle scholen hetzelfde. Tijdens dit blok leren de leerlingen/studenten, mentor/studieloopbaanbegeleider en trainer elkaar kennen en worden hoofdthema's behandeld zoals omgaan met verschillen, goed zijn voor jezelf en het leren hanteren van de 5G's. Het tweede en derde blok gaan verder op dit fundament met thema's passend bij de ontwikkeling en omstandigheden waar de studenten/leerlingen zich in bevinden.
Programma is standaard maatwerk
De interactieve aanpak vertaalt zich ook naar de invulling van de themalessen. De verdiepingsthema’s worden namelijk op maat gemaakt door onderwerpen te kiezen vanuit de ervaringen van het eerste blok, de actualiteit en bovenal de vragen, wensen en suggesties van de jongeren, mentoren/studieloopbaanbegeleiders, ouders en school. Daarbij worden de gekozen onderwerpen door THINK in een logische volgorde gekoppeld aan de thema’s die op het programma staan.
Na het startblok van zes lessen, volgen er zes tot twaalf verdiepende themalessen. Elke les wordt er ingezoomd op een thema. Hieronder zie je een overzicht van mogelijke onderwerpen.
Het terugkerend thema in de lessen zijn de 5G’s die staan voor Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg. De 5G's komen uit de rationeel-emotieve therapie (RET) en zijn een middel om je gedachten te sturen. Met behulp van de 5G’s leer je dat je zelf aan het roer staat. De kracht is dat jongeren hierdoor leren dat ze zelf invloed hebben op hun gedachtes.
Aanpak die doorwerkt
Vanaf de eerste les tot aan de afsluiting wordt er dan ook een beroep gedaan op deze aanpak. De 5G’s werken niet alleen tijdens de THINK lessen maar vooral daarbuiten. Jongeren die het zich eigen maken, kunnen hier altijd op terugvallen in nieuwe situaties. Zo zorgen de 5G’s voor een duurzame uitwerking van THINK op school.
THINK op school werkt met voor het lesprogramma geselecteerde en door onszelf opgeleide trainers. Een uniek onderdeel van THINK op school is de samensmelting van de onderwijs- en maatschappelijke (zorg-) werkvelden binnen een geïntegreerd lesprogramma. Beide werelden kijken veelal vanuit een eigen perspectief naar de jongere en spreken een verschillende taal. Het doel is echter hetzelfde: jongeren ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.