Vanaf het begin van hun tienerjaren tot aan hun volwassenheid verandert er van alles in de belevingswereld van jongeren. Verandering van school, van klas- of studiegenoten en vooral van verantwoordelijkheden. De beschermende rol van de ouders neemt af terwijl de invloed van leeftijdsgenoten groeit. Meer en meer wordt er een beroep gedaan op hun sociale vaardigheden en flexibiliteit. THINK op school reikt daarvoor passende vaardigheden aan.
"THINK op school wil dat jongeren op school een mooie tijd hebben. Een tijd van positieve ontwikkeling en geen voedingsbodem voor sociale-emotionele blokkades. In deze tijd leggen jongeren de basis voor de rest van hun leven."
Jongeren zijn net als iedereen. Ze willen gezien en gehoord worden. Aandacht krijgen voor wat ze bezighoudt en praten over de grote en kleine dingen die ze in het leven tegenkomen. Om zo te ontdekken dat ze niet de enigen zijn die worstelen met vragen en onzekerheden. Bij THINK op school is daarom alles bespreekbaar.
"Waarom leren we jongeren op school wel schrijven en rekenen maar niet hoe ze vriendschappen sluiten en keuzes maken?"
Jongeren maken zichzelf sterker door om te leren gaan met wat ze tegenkomen in het leven. In relatie tot zichzelf en hun omgeving. Iedere leerling of student gaat daar natuurlijk anders mee om. Voor iedereen geldt echter dat het aankomt op het besef dat ze hier zelf invloed op hebben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daarom is de kern van THINK op school dat jongeren leren grip te krijgen op hun eigen denken en voelen.
"In de THINK lessen is er plaats voor alles wat je wil bespreken. Een plaats waar niks of niemand afwijkt. Een plaats waar jongeren zichzelf kunnen zijn."
THINK op school biedt een maatwerk lesprogramma van 12 - 18 lessen aan voor leerlingen en studenten tijdens hun startjaren op een nieuwe school. Centraal staan thema’s en onderwerpen die door jongeren zelf worden aangedragen. Ook worden ouders en docenten betrokken bij het vaststellen van belangrijke onderwerpen. De lessen worden gegeven door professionals van THINK op school samen met de mentoren, coaches of studieloopbaanbegeleiders van de school. Daarbij wordt er ook gebruik gemaakt van de inbreng van verschillende maatschappelijke organisaties.
Het belang van psychisch gezonde jeugd wordt algemeen erkend. Het onderwijs krijgt daarbij steeds meer een centrale rol. Dit is echter makkelijker gezegd dan gerealiseerd. Het vraagt immers om nieuwe kennis en vaardigheden voor mentoren en studieloopbaanbegeleiders, en daarnaast een forse tijdsbelasting. Ten slotte is inzicht in het groeiende aanbod van (maatschappelijke) organisaties aan scholen op dit gebied noodzakelijk. THINK op school ontzorgt en ondersteunt daarom allereerst de mentoren en studieloopbaanbegeleiders als verlengstuk van hun rol als begeleider van leerlingen en studenten. Met aanvullende kennis en vaardigheden. Daarnaast bundelt THINK op school het aanbod van andere organisaties in één alomvattend lesprogramma.
Het uitgangspunt is altijd wat leerlingen en studenten sterk maakt. Er wordt niet gedacht in wat jongeren in problemen brengt. Het is vooral een zoektocht naar hun probleemoplossend vermogen. De THINK op school werkmethode bestaat daarvoor uit de 5G’s: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg. Hiermee ontstaat ruimte om alles te bespreken, overal over te nadenken en te komen tot normalisatie van gevoelens en gedrag. De geboden openheid van THINK op school gaat daarbij hand in hand met ieders verantwoordelijkheid voor de uitkomst daarvan.
"Vaak is de aandacht gericht op jongeren waar het niet goed mee gaat, THINK richt zich op alle jongeren."